Web Analytics Made Easy - Statcounter

 

به گزارش الف به نقل از همشهری ، با قطعی‌هایی که طی چند روز گذشته در شبکه برق کشور شاهد بودیم، شاید یکی از مهم‌ترین حوزه‌هایی که تحت‌تأثیر آن قرار گرفت، حوزه ارتباطات بود. در بخش پهن‌باند ثابت، قطعی برق باعث شد که بخشی از ۱۰ میلیون کاربری که از مودم و روتر استفاده می‌کنند، نتوانند از این تجهیزات استفاده کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به‌طوری که شرکت مخابرات یکی از دلایل افزایش تماس‌ها با سامانه ۲۰۲۰ را در روزهای اخیر خارج شدن مودم‌های خانگی از مدار به‌علت قطع برق اعلام کرد. در بخش پهن‌باند سیار هم آنتن‌های اپراتورها یا اصطلاحا بی‌تی‌اس‌ها حدود ۲ساعت می‌توانند سرویس‌دهی کنند و اگر زمان قطعی برق بیش از این مدت ادامه یابد، با مشکل جدی مواجه می‌شوند. در واقع اگرچه ممکن است با قطعی برق، اینترنت به‌طور کامل قطع نشود، اما کُندی آن، ناگزیر است.

کندی اینترنت سیار

پوریا آسترکی، کارشناس فناوری ارتباطات در گفت‌وگو با همشهری، با اشاره به این که با قطعی برق، بی‌تی‌اس‌ها با مشکل مواجه می‌شوند، می‌گوید: «سرعت اینترنت در این شرایط با کاهش قابل توجهی مواجه می‌شود.»

او معتقد است که در هنگام قطعی برق کاربران، دیتای کمتری مصرف می‌کنند و این تنها به‌خاطر خارج شدن احتمالی بی‌تی‌اس‌ها از شبکه ارتباطی و کُندشدن سرعت اینترنت است.
آسترکی همچنین به این نکته اشاره می‌کند که در ساعاتی که برق قطع می‌شود، مصرف اینترنت پهن‌باند ثابت هم کاهش می‌یابد، چرا که روترها و مودم‌ها برای اتصال، نیاز به برق دارند.
او تأکید می‌کند که اگرچه ممکن است برخی از کاربران پهن‌باند ثابت که برقشان قطع نشده کیفیت بهتری را تجربه کنند، اما آن بخش از مردم که با قطعی برق مواجهند از داشتن اینترنت محروم می‌شوند.

مدیریت اپراتورها

قطعی‌های اخیر برق باعث شد که وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، اپراتورها را ملزم به مدیریت اختلال‌های ایجاد شده در شبکه ارتباطی خود کند. به این ترتیب از آنها خواسته شد که تجهیزات لازم ازجمله دیزل‌ژنراتورها و باتری‌های پشتیبان را برای تامین برق هاب‌سایت‌ها و سایت‌های بی‌تی‌اس تقویت و درصورت نیاز، کمبود یا اختلال در باتری‌ها را رفع کنند. همچنین ادارات کل آی‌سی‌تی در استان‌ها ملزم به بازدید و بررسی میدانی سایت‌ها شدند تا درصورت وجود مشکل در تجهیزات پشتیبانی برق، هماهنگی لازم را برای رفع آن انجام دهند.

مشکل شارژ مجدد باتری بی‌تی‌اس‌ها

با این حال، یکی از مشکلاتی که با قطعی‌های مکرر و طولانی مدت در یک روز ایجاد می‌شود، زمان طولانی شارژ باتری‌ بی‌تی‌اس‌هاست که بین ۱۰ تا ۱۵ ساعت زمان می‌برد. این اتفاق باعث می‌شود که کاربران کُندی اینترنت را بیشتر احساس کنند، چون به‌احتمال زیاد تعدادی از بی‌تی‌اس‌ها از شبکه ارتباطی خارج می‌شوند.

مجید حقی، معاون امور پستی و ارتباطی سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی با اشاره به زمان طولانی شارژ مجدد باتری‌های پشتیبان برق پس از تخلیه شارژ، می‌گوید: «با توجه به اینکه تجهیزات یکسوکننده‌های اپراتورها، هم برق سایت‌ها را تامین می‌کنند و هم شارژینگ باتری را انجام می‌دهند، به همین دلیل اگر قطعی‌های برق به تناوب و در بازه‌های زمانی کوتاهی اتفاق بیفتد، تجهیزات پشتیبان برق سایت‌ها هم برای رفع مشکل کافی نیستند؛ به همین دلیل لازم است شرکت توانیر درتصمیم‌گیری برنامه زمانبندی قطعی برق، محدودیت‌های تکنولوژی تجهیزات را درنظر بگیرد.»

همین موضوع، باعث انتشار یک اطلاعیه از سوی یکی از اپراتورهای مسلط کشور شد. این اپراتور در بخشی از اطلاعیه خود تأکید کرد: «باتری‌های به‌کار رفته در سایت‌های ارتباطی ایرانسل در شرایط قطع برق، امکان ادامه خدمات‌رسانی چندساعته سایت را فراهم می‌کنند.

با وجود این، در وضعیت فعلی که قطعی مکرر و پیوسته برق، همه روزه با فواصل زمانی کوتاه در حال رخ دادن است، نه ‌تنها امکان شارژ مجدد باتری‌های پشتیبان سایت‌های ارتباطی فراهم نیست، بلکه تجهیزات ارتباطی سایت‌ها، در معرض آسیب شدید و جدی قرار دارند.»

منبع: الف

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.alef.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «الف» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۰۳۴۶۴۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مذاکره وزارت ارتباطات برای ارتقای کیفیت مودم‌های داخلی + فیلم

تعداد بازدید : 9 کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

به گزارش تابناک، عیسی زارع‌پور، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، در پاسخ به سوال تابناک مبنی بر اینکه با توجه به عدم ظرفیت مودم‌های داخلی پوشش گسترده فیبر نوری چگونه قرار است دنبال شود، پاسخ داد: تنها یک درصد از مودم‌های تولید داخل ظرفیت ساپورت فرکانس‌های ۵ و ۶ مگاهرتز را ندارند.  به عبارتی، تعداد کل مشترکانی که از این مودم‌ها استفاده می‌کنند، نهایت ۵۰۰ هزار تن است.

وی ادامه داد: ضمن آنکه در حال حاضر قرارداد‌هایی با شرکت‌های تولیدکننده مودم امضا شده است که در راستای ارتقا کیفیت مودم‌های تولیدی اقدام کنند و در صورتی که چنین روندی پیگیری نشود، برای رفع نیاز کشور واردات را از سر خواهیم گرفت، چون رضایت مردم در اولویت ماست.

زارع‌پور تصریح کرد: همچنین قرار است با دارندگان فیبر نوری قراردادی امضا شود که بر اساس آن بخشی از نیاز‌های کشور در سال ۱۴۰۳ تامین شود.

گفتنی است، مودم‌های بی‌کیفیت در کشور کم نیستند و اقدامات اینچنینی صرفا در راستای بهبود شرایط موجود است.  

دیگر خبرها

  • حراج لوازم خانگی اموال تملیکی در ۹ استان کشور
  • انقلاب چینی‌ها در باتری‌سازی: این باتری با آب کار می‌کند!
  • بهره‌مندی ۵۸۰ خانوار روستایی خراسان جنوبی از اینترنت پرسرعت
  • در صحن شورای شهر همدان چه گذشت؟
  • مذاکره وزارت ارتباطات برای ارتقای کیفیت مودم‌های داخلی + فیلم
  • خرید دستگاه تصفیه آب خانگی با خدمات طلایی شرکت آبگونه
  • جزئیات تعرفه مکالمه و اینترنت برای حجاج اعلام شد
  • اعلام جزئیات تعرفه مکالمه و اینترنت برای حجاج ایرانی
  • تولید زباله مسافران، نمکی روی زخم بی‌درمان گیلان!/ اقداماتی که گردشگران باید برای بحران پسماند انجام دهند + عکس
  • با «ساخت ایران» مشکل دارند!